Klimatizace

V současné době se klimatizace v automobilu stala již nezbytným standardem. Ovšem řidiči velmi často opomíjejí její pravidelnou údržbu. Klimatizace nám v horkých letních dnech zajišťuje příjemné prostředí v automobilu a zvyšuje tak i bezpečnost silničního provozu.

Veškeré výhody klimatizace zde není třeba rozebírat, ale podívejme se i na některé nevýhody a problémy spojené s používáním klimatizace.

Mezi nejčastější závady klimatizace patří únik chladícího média z okruhu klimatizace. Systém se může jevit jako bezúdržbový, ale není tomu tak. Sami výrobci uvádějí jako tolerovaný únik 5 – 15% chladící kapaliny ročně. U takovéto klimatizace dochází k nadměrnému namáhání kompresoru, postupně se snižuje chladící výkon a to až do doby, kdy klimatizace díky malému množství chladiva přestane fungovat úplně. Častými kontrolami klimatizace můžete předejít větším škodám, způsobeným např. špatnou funkcí vysoušeče, ztrátou chladiva, špatným mazáním komponent a následným zadřením kompresoru. Oprava takového zadřeného kompresoru je několikanásobně vyšší, než samotná údržba a kontrola systému. V zimní období je nutné alespoň jednou za měsíc zapnou kompresor klimatizace, aby se promíchal usazený olej s médiem a promazal se kompresor klimatizace. V obecné rovině tedy platí, že prevence je mnohem levnější, než pozdější nákladná oprava. Nejvhodnějším obdobím pro kontrolu jsou jarní měsíce a případná oprava se stihne před samotným zahájením sezóny. Proto je třeba minimálně jednou za 2 roky provést kontrolu chladícího média klimatizace.

Proč dezinfikovat ?

Musíme si uvědomit, že většina vzduchu, který proudí do vozidla musí přejít přes samotný výparník klimatizace (což je vlastně takový malý chladič), pylový filtr a celým klimatizačním okruhem. Při proudění vzduchu a vlivem velkých rozdílů teplot, dochází ke kondenzaci vody na stěnách vnitřního výparníku, která společně se vzdušnými nečistotami vytvoří drobný povlak velice vhodný pro růst plísní, bakterií a různých mikroorganismů. Tyto bakterie mohou být jednak původcem nepříjemného zápachu, ale co je alarmující, mohou způsobit nemalé zdravotní problémy. Kdo by chtěl být v uzavřeném prostoru, plném škodlivých plísní a bakterií. Bohužel vzniku bakterií a plísní se nedá nijak zabránit, postihuje všechny klimatizace nejen ty v automobilech. Dezinfekce tyto plísně a bakterie ničí, krásně provoní interiér vozidla a v první řadě chrání Vaše zdraví. Doporučujeme minimálně 2 x ročně provést výměnu kabinového filtru, včetně dezinfekce klimatizace a to i v případě, že zápach necítíte.

Používáme plně automatickou plničku klimatizací Valeo, určenou pro odsávání, recyklaci a plnění ekologického chladícího media R134a.

  • Pravidelný servis autoklimatizace (odsátí starého chladiva a oleje, vakuování, plnění novým chladivem, olejem a detekční barvou).
  • Zjištění místa úniku chladiva pomocí detekční barvy a UV lampy
  • Výměna veškerých dílů klimatizace (výparníky, kompresory, ventilky, hadice …)
  • Dezinfekce klimatizace
  • Výměny kabinového filtru